Αναγνώστες

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ARANCINI

                                                              ARANCINI 

                                                     By

                                    Κυριακίδης Θεoχάρης



     Ιταλικό σνακ που έχει ως βάση του το λευκό ριζότο και το οποίο γινόταν κυρίως από το ριζότο που είχε μείνει χωρίς να το φάει κανείς. Η παραδοσιακή του γέμιση είναι με τυρί και συγκεκριμένα μοτσαρέλλα όπως επίσης και με διάφορα ραγού ή κιμά. Αν και πλέον μπορεί να βρει κανείς arancini  με ότι φάρσα θα μπορούσε να σκεφτεί.


                                            ΥΛΙΚΑ

                                   850 ml ζωμό κότας
                                   500 γρ ρύζι (Arborio,Carnaroli,Vialone Nano)
                                   150 γρ μοτσαρέλλα (bufala) 
                                   100 ml κρασί λευκό 
                                   100 γρ παρμεζάνα
                                     10 γρ βούτυρο
                                     30 γρ μαιντανό
                                       4 στήμονες κρόκου Κοζάνης
                                       1 κρεμμύδι
                                       1 αυγό
                                       1 σκελίδα σκόρδο
                                        ελαιόλαδο
                                        ηλιέλαιο
                                        αλάτι
                                        πιπέρι
                                        αλεύρι
                                        φρυγανιά τριμμένη
                                  

                                     ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

      Σ ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με μία ολόκληρη σκελίδα σκόρδο. Ρίχνουμε και το ρύζι και τα δουλεύουμε για λίγο όλα μαζί.Σβήνουμε με το κρασί, στο οποίο έχουμε προσθέσει το σαφράν. Μόλις φύγουν οι αλκοόλες από το τηγάνι προσθέτουμε σιγά σιγά τον ζεστό ζωμό δουλεύοντας το ριζότο. Λίγο πριν το τέλος, αφαιρούμε το σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε. Αφαιρούμε από την φωτιά , ρίχνουμε λίγο παγωμένο βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
    Όταν πλέον έχει κρυώσει προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, το αυγό και τον μαιντανό. Σχηματίζουμε μπαλάκια στο μέγεθος ενός μπαλάκι του γκολφ.
    Κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και τοποθετούμε ένα κομματάκι μοτσαρέλλα.Το ξανακλείνουμε έτσι ώστε να ξανασχηματιστεί.
    Τα πανάρουμε σε αλεύρι,αυγό,φρυγανιά και τα βάζουμε για λίγο στο ψυγείο για να σφίξουν. 
    Τηγανίζουμε στους 170-180 μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.Είναι ωραίος συνδιασμός με μια σως μαρινάρα ή αραμπιάτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου