Αναγνώστες

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΑΣΤΑΚΟΥ

                                                   ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΑΣΤΑΚΟΥ
                                       (LOBSTER ROLL)

                                                      By

                                      Κυριακίδης Θεοχάρης
    





       Ιδιαίτερο σνακ ,σχετικά  υψηλού κόστους , αλλά με απίθανη γεύση. 


                                             ΥΛΙΚΑ


                                           1 αστακό ( 1 kg )
                                         10 γρ βούτυρο
                                           5 γρ σχοινόπρασο
                                           ψωμί

                                    Για το Court bouillon :

                                         1000 ml νερό
                                           150 ml κρασί κόκκινο
                                             50 ml ξύδι
                                             20 γρ κόκκους πιπέρι
                                             20 γρ θυμάρι φρέσκο
                                              1 κλαράκι σέλερυ
                                              1 πράσο ( το λευκό μέρος )
                                              1 κρεμμύδι
                                              1 λεμόνι
                                              1 φύλλο δάφνης
                                                                                                                                                  Για την αγιολί με μελάνι :  

                                         100 ml ηλιέλαιο
                                           20 ml ελαιόλαδο
                                           10 ml χυμό λεμόνι
                                             5 γρ μελάνι σουπιάς
                                             1 κρόκο αυγού
                                             5 γρ μουστάρδα Dijon 
                                             1/2  σκελίδα σκόρδο ( πολτό )
                                              αλάτι
                                              πιπέρι
                                   

                                        ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

         Πρώτα απ όλα, προετοιμάζουμε το μπουγιόν που θα μαγειρευτεί ο αστακός. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στην κατσαρόλα , το φέρνουμε σε βράση και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.Αφαιρούμε από την φωτιά, βάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια , το σουρώνουμε και είναι έτοιμο προς χρήση. Το ξαναφέρνουμε σε βράση ,προσθέτουμε τον αστακό και σιγοβράζουμε για 15-16 λεπτά, πάντα σε σχέση με το βάρος του. Τον αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε την σάρκα του και την διατηρούμε στο ψυγείο.
        Για την αγιολί με το μελάνι σουπιάς, πρώτα θα κάνουμε μιά μαγιονέζα.Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με την μουστάρδα.Στη συνέχεια προσθέτουμε κορδόνι το ηλιέλαιο χτυπώντας με το σύρμα και αμέσως μετά το ελαιόλαδο εώς ότου γίνει γαλάκτωμα. Προσθέτουμε το χυμό λεμόνι , αλάτι , πιπέρι και  ως αποτέλεσμα έχουμε μιά βασική μαγιονέζα.Αμέσως μετά προσθέτουμε τον πολτό σκόρδου και το μελάνι σουπιάς και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.Διατηρούμε στο ψυγείο.
       Σε τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και ψήνουμε το ψωμί από τις έξω πλευρές μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα ( Ιδιαίτερη γεύση θα δώσει η χρησιμοποίηση βουτύρου noisette ή βουτύρου καραβίδας ).
      Προσθέτουμε την αγιολί και στη συνέχεια τον κρύο αστακό.Γαρνίρουμε με λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο.
      Ταιριάζει αρκετά με τσιπς γλυκοπατάτας.
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου